Muziek en muzikanten

Het repertoire van de originele Stadspijpers is niet bekend, maar we hebben uiteraard wel een idee van  de mogelijkheden. In die tijd werden er hoofdzakelijk geestelijke liederen gecomponeerd. Vaak aan de hoven, waar men componisten kon betalen, werd er opdracht gegeven om muziek te componeren. Maar ook kloosters en Broederschappen, kardinalen en bisschoppen waren opdrachtgevers. Het ging dan vooral om meerstemmige koorwerken, bestemd voor de eredienst.

Zeker zullen de Stadspijpers muziek hebben gespeeld uit de koorboeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, met composities van onder meer Willaert en Josquin des Prez.

De Stadsmuzikanten maakten vaak volks- en dansmuziek die zonder notennotering aan elkaar werd doorgegeven. De leermeester was zelf ook Stadspijper. Hierdoor ging de muziek over van leermeester naar leerling en werd er veel geïmproviseerd.
Toch ontstond er in het einde van de vijftiende eeuw ook wereldlijke muziek, gecomponeerd voor instrumentalisten. Niettemin hielden de Stadspijpers vast aan het lokale repertoire.
In de stadsrekeningen is niets te vinden over betalingen in verband met aanschaf van muziekboeken of het opdracht geven tot het componeren van muziekwerken.

Het repertoire van de Stadspijpers van nu is grotendeels samengesteld uit werken van componisten uit de vijftiende en zestiende eeuw. Waaronder bijvoorbeeld Thielman Susato (Stadspijper van Antwerpen) en Pierre Phalèse.
Informatie over een aantal componisten uit de renaissance vindt u o.a. hier.

Om u een idee te geven, via onderstaande links kunt u enkele stukken van de Stadspijpers van ‘s-Hertogenbosch beluisteren:

Wie zijn de hedendaagse Stadspijpers? We stellen ze graag aan u voor:

(De meeste foto’s zijn gemaakt door Gerard Monté)

Leermeester Willem Gerritsen (Schalmei, trombone, slagwerk)
Henk (Alt-pommer)
Eugène (Tenor-trombone)
Remy (Cornetto, blokbluit)
Willem (Tenor-trombone)
Harrie (Bas-dulciaan)
François (Bas-trombone)
Hans (Schalmei, blokfluit, tenor-dulciaan)
Rick (alt-trombone)

Theo (slagwerk)

Naast deze ‘vaste bezetting’ zijn er ook regelmatig gastmuzikanten die een of enkele optredens met ons meedoen:

Robin (zang), Laurens (bouzouki)
Tim (slagwerk)

Uiteraard kunnen we altijd muzikale versterking gebruiken. Heb je belangstelling? Neem contact op om eens geheel vrijblijvend op een repetitie kennis met ons te maken. Mannen én vrouwen zijn welkom om met ons mee te spelen!