Uit de stadsrekeningen van ‘s-Hertogenbosch is moeilijk vast te stellen welke instrumenten de originele Stadspijpers bespeelden. Er wordt gesproken over de aanschaf van cromhoorns en trompetten. Er zijn vier ‘floeten’ die in 1538 geschonken waren door de Graaf van Buren en ter ere van de graaf door de stad met zilver beslagen werden. Maar er werden ook vanen gemaakt om aan de schalmeien, een houten blaasinstrument, te hangen.
Tenor-trombone
In de rekening van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap wordt in 1528 voor het eerst melding gemaakt van het gebruik van een zink. Waarschijnlijk beschikten de Stadspijpers over een dergelijk instrument. Later staat een trompet vermeld. Dit instrument leende zich, met zijn heldere klank, beter voor het opluisteren van de liturgie. Ook wordt er gesproken over een cornet en fagot. De Stadspijpers gebruikten in die tijd geen snaarinstrumenten.
Bas-trombone
De meeste muzikanten speelden vaak meerdere instrumenten. Afhankelijk van het optreden van de Stadspijpers maakten ze de keuze voor het te gebruiken instrument. Voor het geven van signalen op de stadspoorten zullen andere instrumenten gebruikt zijn dan voor de koorbegeleiding in de Sint Jan.
Riet-instrumenten: Dulciaan, pommers en schalmeien
Er zijn helaas geen afbeeldingen bekend met daarop de
stadsmuzikanten van ‘s-Hertogenbosch. Wel staan op diverse schilderijen van
Jeroen Bosch instrumenten afgebeeld. Bosch was lid van de Illustre Lieve Vrouwe
Broederschap, waar de Stadspijpers regelmatig tijdens maaltijden en in de Broederschapskapel
speelden.
Informatie over muziekinstrumenten vindt u ook hier.
Landsknechttrom
De muziekinstrumenten die de Stadspijpers vandaag de dag bespelen zijn replica’s van middeleeuwse instrumenten die in Europese musea bewaard zijn gebleven. De meest gebruikte instrumenten op dit moment zijn: tenor- en basdulciaan, nicolo, pommer, schalmei, bas-, tenor- en alttrombone, zink (cornetto), blokfluit, landsknechttrom en diverse ritme-instrumenten.